El plan de los barrios de Barcelona

You are here

News

Back

Salut i bona cuina!

14/01/2021 - 12:01h

Pla de Barris. El veïnat de La Marina elabora un receptari de menjar saludable.

El veïnat de La Marina elabora un receptari de menjar saludable.

La definició oficial sobre l’alimentació saludable diu que ha de ser satisfactòria, suficient, completa, equilibrada, harmònica, segura, adaptada al comensal i a l’entorn, sostenible i assequible. La definició quotidiana diu també que no ha de ser ni sosa ni cara, sinó, simplement, deliciosa.

Fa molts i molts anys, la Marina era un immens espai amb algunes masies, molts horts i un camí directe al mar. El veïnat més gran encara recorda els tomàquets, els pebrots, les síndries i els melons conreats a tocar de casa, i les daurades, el lluç i les sardines que arribaven al barri directament des de les barques dels pescadors. Tot això ja no existeix, però a la Marina el menjar sempre ha tingut quelcom especial. En l’àmbit de la salut comunitària al barri, ara ja fa un temps que funcionen diversos projectes que volen promocionar l’alimentació saludable i sostenible. Aquest és el cas del receptari La Marina a Foc Lent, un projecte comunitari per compartir els coneixements de gastronomia i alimentació saludable entre el veïnat. En la creació del receptari han participat més de 80 persones – majoritàriament dones – i, té més de 80 receptes. De la crema de coliflor a la sopa de cigrons amb espinacs i cuscús al curri, l’amanida de salmó o les taronges picades, el receptari recull una gran varietat d’àpats segons orígens i tradicions del veïnat de la Marina i, a més, dóna consells sobre com fer una dieta més sana canviant ingredients o menjant-los combinats amb altres aliments que equilibren millor la recepta.

D’aquesta manera, el receptari La Marina a Foc Lent incentiva bons hàbits a l’hora de cuinar. Però aquest no és el seu únic objectiu, donat que també és un projecte comunitari per fomentar la cohesió social i la identitat del barri, el receptari és una acció conjunta que suma aspectes de salut amb aspectes socials i culturals, fruit de moltes mans: és producte d’un treball conjunt entre les veïnes i els veïns i professionals sanitaris i socials d’entitats com el CAP de Carles Ribas, el CAP de La Marina, l’Agència de Salut Pública de Barcelona, el Pla de Barris de la Marina i Serveis Socials, entre moltes altres. Aquesta suma de persones, compartint els seus coneixements i les seves respectives experiències, tenen l’objectiu comú de millorar les pautes d’alimentació a la comunitat des de la comunitat. Al final, l’objectiu del projecte és l’apoderament col·lectiu.

Imma Gil, metgessa del CAP Doctor Carles Ribas, ubicat al barri de la Marina, ha estat l’assessora nutricional del projecte i ha supervisat totes les receptes. Per tenir una alimentació equilibrada, l’Imma subratlla que no cal buscar productes cars o receptes especials. Tot és més fàcil, a bon preu i al nostre abast: senzillament, es tracta de canviar hàbits.”No cal anar a buscar quinoes ni tirar de carn cada dia. Aquí tenim verdures, fruites, llegums i cereals de primera categoria i ben saborosos. Hi ha mil possibilitats. Si fem, per exemple, unes llenties amb arròs tenim un plat perfecte: equilibrat i amb tota la proteïna que necessitem”, explica. Un altre punt important en la dieta és menjar menys quantitat del que fem habitualment. “No ho necessitem. Els plats han de ser més petits”, afirma.

La saviesa de les àvies

En el desenvolupament del projecte del receptari a l’Imma la va sorprendre que hi havia moltes receptes tradicionals – de les àvies de les participants, de cultures autòctones o internacionals – que ja seguien molt la línia de menjar saludable. “És un tipus de saviesa que fa molts anys que ja existeix, per la qual cosa hem de seguir practicant aquesta tradició amb alguns retocs, diu. “En el receptari tenim guisats de llegum de fa més de cinquanta anys. Llavors es trigaven molt a fer i potser portaven massa greix, així que el que nosaltres diem és que el que ara podem fer és el mateix, però més ràpid – amb l’olla exprés -, i canviant el xoriço per verdures”, reflexiona la metgessa.

L’Imma no parla per parlar, des de la teoria. Predica amb el seu exemple, perquè li encanten les verdures i li encanta cuinar, demostrant a tothom que es pot menjar de gust i, alhora, cuidar-se. Dos dels seus plats favorits són els carabassons farcits de ricotta, i els espaguetis al pesto d’espinacs, “ben bons i saludables”, explica. I fa una confessió: en un viatge a Itàlia va descobrir formes meravelloses de cuinar les verdures.

Aziza el Milesse, veïna del barri, ha participat en el projecte amb la recepta d’un pastís de segó de blat. La proposta d’Aziza és un bon exemple del que significa un dolç ben bo i a la vegada saludable. “Alguns dels ingredients del pastís són fruits secs, dàtils – així no cal posar sucre -, i també oli d’oliva. És molt energètic i té molta fibra”, explica. Sembla deliciós.

Per Vanessa Puig, de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), el projecte del receptari és una bona excusa per fer xarxa en temes de salut i comunitat, i suma l’activitat del menjar en la vessant individual amb la col·lectiva i també l’emocional. “El receptari ens fa pensar i actuar respecte al que mengem, el que comprem i com ens relacionen. Implica diferents persones, entitats, serveis i comerços i, d’alguna manera, fa que es trobin i s’ajuntin en un mateix projecte.”, diu Vanessa.

La necessitat de treballar en temes d’alimentació saludable va sorgir l’any 2017 a partir d’un diagnòstic de Salut Comunitària a la Marina, on van participar veïns i veïnes, així com professionals que hi treballen. A partir d’aquesta necessitat es va crear un grup de treball per abordar aquest tema, on s’hi han sumat membres del veïnat, els Centres d’Atenció Primària La Marina i Carles Ribas, el Centre de Serveis Socials La Marina, la Fundació Mans a les Mans, el Pla de Barris i el Districte de Sants-Montjuïc, l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), la Taula d’Esports, la Taula d’Infància, Adolescència i Famílies (TIAF), l’Associació de comerciants de la Marina.

Descarregueu-vos el receptari fent clic aquí.