El pla dels barris de Barcelona

Esteu aquí

Actualitat

Torna

Gregal inicia una nova etapa per esdevenir un equipament de referència al barri

12/03/2022 - 01:03h

Pla de Barris. El Pla de Barris ha invertit més d’un milió d'euros en la renovació de l’equipament, la formació i professionalització de l’equip i la posada en marxa del nou projecte.

La renovació de les instal·lacions del menjador social, amb una cuina completament professionalitzada, permet oferir més de 250 àpats diaris a persones en situació de vulnerabilitat i consolidar el projecte de menjador social i solidari de la cooperativa Gregal.

El nou menjador social i solidari Gregal obre portes definitivament i celebra l’inici de la nova etapa amb un programa d’activitats obert al barri. Aquest dissabte 12 de març els protagonistes de la històrica cooperativa, veïns i veïnes i representants de l’administració que ha impulsat el projecte de futur de Gregal han participat en l’acte d’inauguració de la rehabilitació. El tinent d’alcaldia i regidor del Pla de Barris, Jordi Martíha assistit a l’esdeveniment, que ha comptat amb un programa de ràdio, actuacions musicals i un piscolabis a càrrec de Gregal. En el marc del Pla de Barris 2016 – 2020, s’ha invertit un milió d’euros en la remodelació de les instal·lacions per transformar aquest espai en un equipament de referència al barri, amb l’activitat de menjador com a motor però amb l’objectiu de diversificar-ne els usos.

La renovació de la cuina i l’habilitació d’un menjador amb capacitat per a una seixantena de persones i la formació dels treballadors i treballadores, permetrà oferir més de 250 àpats diaris a l’espai ubicat a la Rambla Prim 74 – 76. Durant la Covid i mentre s’han allargat les obres, la cooperativa ha repartit menjar en carmanyoles. Un servei que també es mantindrà en la nova etapa si l’usuari prefereix endur-se l’àpat a casa.

Cal destacar l’esforç municipal en la professionalització de l’equip mitjançant un conveni de col·laboració amb l’àrea de Drets Socials de l’Ajuntament, i el finançament del Pla de Barris que manté un conveni anual de 240.000 euros per al funcionament del projecte.

El menjador Gregal és un dels projectes pilot que l’Ajuntament de Barcelona ha seleccionat per la xarxa d’Espais Alimenta, que promou un nou model d’alimentació social a la ciutat garantint l’accés a una alimentació saludable, sostenible i de proximitat.

Gregal: una entitat de referència al Besòs i el Maresme

La Cooperativa Gregal és una de les entitats de referència al barri del Besòs i el Maresme i ha passat per diferents etapes. Inicialment s’articula a través de la pionera Escola Gregal, que es va fundar l’any 1960 i va esdevenir un experiència pedagògica de primera magnitud a la ciutat. Des de l’inici, la cooperativa ha militat per la millora del barri i la dignificació de la vida de les persones que l’habiten. Al 2012, l’entitat posa en marxa un menjador solidari per atendre les persones que es troben en situació de vulnerabilitat extrema. El projecte creix i es consolida i l’entitat esdevé així una garantia de suport mutu per als col·lectius més vulnerables, en un moment especialment complicat econòmica i socialment.

El Pla de Barris acompanya Gregal en la consolidació com a equipament de referència

La gran tasca social del menjador topa, però, amb diverses dificultats en la gestió del projecte i agreujades per l’estat de precarietat de la seu. En aquest punt el Pla de Barris planteja un programa d’acompanyament per a la reconversió del servei de menjador comunitari en un projecte més estable i sostenible.

En aquest sentit, des del 2016 es fa un acompanyament tècnic a la cooperativa per estructurar un projecte de futur viable. En aquest marc de treball s’activen recursos formatius i econòmics per a la professionalització de l’equip i s’activa un acompanyament per consolidar el projecte cooperatiu. Això, juntament amb la disponibilitat de maquinària de cuina industrial i l’ aprovisionament d’aliments més estable i diversificat – amb l’acreditació i col·laboració d’operadors com el Banc d’Aliments-, permet millorar la qualitat del servei del menjador i, fins i tot, obrir noves línies de treball que contribueixen a millorar l’autonomia financera de l’entitat. En aquest període de consolidació de projecte i renovació de la seu, es va habilitar un espai de cuina provisional a l’equipament municipal de Ca l’Isidret. Destaca també l’acompanyament i formació de l’equip actual en aspectes comptables i administratius, així  com culinaris.

Assolides les millores de funcionament de la cooperativa, el projecte de consolidació del menjador social i solidari de Gregal  ha continuat amb la reforma integral de l’edifici de Rambla Prim 74-76 (seu de l’entitat) amb una cuina industrial, un menjador adaptat a la normativa, espais de magatzems i despatx. Per posar en valor el paper de Gregal en la construcció col·lectiva i comunitària del barri, des de Pla de Barris s’ha impulsat la recuperació i conservació de la memòria popular de la cooperativa Gregal, de la mà de l’Observatori de la Vida Quotidiana. Aquesta línia s’ha materialitzat en diversos elements: un web anomenat Memòries de Gregal (https://memoriesdegregal.org/) amb material audiovisual divers, un mural realitzat en la façana lateral del menjador per l’artista Rock Blackblock i un documental sobre la història de Gregal que veurà la llum en les properes setmanes.

Un equipament obert al barri

La segona edició del Pla de Barris aposta per Gregal i en destaca la vessant de projecte cooperatiu i l’oportunitat d’establir sinergies amb altres agents del territori. Des del punt de vista comunitari, s’espera que les instal·lacions s’obrin al barri i que esdevinguin espais d’organització i cohesió veïnal.

El local que obre portes aquest mes de març és la seu de la cooperativa Gregal i el magatzem del menjador. Però amb l’objectiu de superar el model clàssic de menjador social, la segona edició del Pla de Barris entoma també la reforma del local de la cooperativa al carrer Rambla Prim 22 – 24. Allà s’hi habilitaran aules de formació i altres serveis oberts tant als usuaris del menjador social com al veïnat i entitats del barri. En aquest sentit, s’ha valorat l’oportunitat que representa el model de proximitat del menjador i la voluntat de Gregal de col·laborar amb altres serveis i entitats per engegar projectes d’inserció laboral i social.

En aquesta línia ja s’han iniciat algunes col·laboracions amb Barcelona Activa per donar a conèixer als usuaris de Gregal diferents recursos d’inserció sociolaboral de l’Ajuntament. S’espera que aquestes col·laboracions s’intensifiquin en el futur quan les aules de formació estiguin enllestides.

A banda, Gregal és un dels projectes pilot que l’Ajuntament de Barcelona ha seleccionat per constituir l’anomenada xarxa d’Espais Alimenta que impulsa un nou model d’alimentació social a la ciutat basat en garantir l’accés a una alimentació saludable, sostenible i de proximitat.

Per tot plegat, continuarà la col·laboració de Gregal amb les àrees de Drets Socials i Economia Social i Solidària de l’Ajuntament, més enllà de la presència del Pla de Barris al Besòs i el Maresme.